• Lorem ipsum

Het ontstaan van de thee

Het ontstaan van de thee

Ben jij een fervente drinker van thee en zou je graag meer te weten willen komen over de bakermat van de theecultuur? In dat geval nemen we je graag mee naar China. Afgaande op de overlevering is het de mythische Chinese keizer Shen Nung die aan de basis ligt van de thee zoals we deze vandaag de dag kennen. De overlevering stelt namelijk dat de keizer in het bos een ketel met water kaakte terwijl er toevallig enkele blaadjes van een wilde struik in het water vielen. De keizer was meteen verkocht voor de geur en de smaak waardoor hij de blaadjes aan het water bleef toevoegen. Op deze manier zou thee zo'n slordige 5000 jaar geleden zijn ontstaan. De wilde struik waarvan sprake zou zijn is de Camellia Sinensis. Alle theesoorten zijn vandaag de dag afkomstig van deze groenblijvende struik. Toch moet het gezegd dat China vandaag de dag lang niet meer het enige land is waar thee wordt geteeld. Ook India, Japan en Sri Lanka zijn bijvoorbeeld bekende theelanden.

Wanneer oogsten?

Vooraleer er kan worden geoogst dient een theestruik de leeftijd van vier jaar te hebben bereikt. Er bestaat bij het oogsten ook een verschil tussen de diverse theesoorten. Zo plukt men voor de meest verfijnde soorten thee uitsluitend de bladknop met de bovenste tere jonge blaadjes. Voor een thee met een wat meer robuuste smaak worden eveneens volledig volgroeide blaadjes gebruikt. De verschillende theesoorten die op de markt zijn terug te vinden zijn het gevolg van de verschillen in zowel klimaat als grondsoort en ligging. Bovendien hebben ook het seizoen waarin ze wordt geoogst evenals de manier van plukken en bewerken een invloed op niet alleen de uiteindelijke kleur, maar ook op de smaak en geur van de thee.


Hoe ontstaat thee?

Het spreekt voor zich dat beschikken over een geplukt theeblaadje er niet meteen voor zorgt dat je kan genieten van een lekker kopje thee. Vooraleer dit het geval is dienen er namelijk een aantal stappen te worden ondernomen. Het betreft de volgende:

Verflensen:

Dit is de eerste stap. Tijdens het verwelken of verflensen zal je kunnen opmerken dat theeblaadjes de helft van hun vocht verliezen. Dit proces duurt ongeveer een kleine 20 uur. Wanneer dit is gebeurd zal het blad soepel genoeg zijn om deze te rollen. Dit gebeurt uiteraard zonder dat het blad breekt.

Rollen:

Wanneer bovenstaande is gebeurd zal het blad tussen twee metalen platen worden gerold die elk in tegenovergestelde richting draaien. Vervolgens wordt het blad gekneusd waardoor de bladsappen vrijkomen. Deze zijn uiteraard bijzonder belangrijk voor het uiteindelijke karakter waar de thee in kwestie over zal beschikken. Het rollen neemt ongeveer 30 minuten tijd in beslag.

Fermenteren:

Het fermenteren van de thee gebeurt bij een temperatuur die constant op 25 graden wordt gehouden. Bovendien is er sprake van een zeer hoge vochtigheidsgraad. In deze fase beginnen de theeblaadjes namelijk op te warmen en te gisten. Het contact tussen de blaadjes en het zuurstof zorgt er voor dat het blad het kenmerkende theearoma krijgt evenals de donkere kleur van zwarte thee. Dit proces neemt zo'n drie uur tijd in beslag.

Drogen:

Het proces van fermenteren wordt een halt toegeroepen door de temperatuur te verhogen naar 90 graden Celsius. We spreken in deze situatie over het zogenaamde drogen of vuren. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Niet alleen zwarte, maar ook groene niet-gefermenteerde thee moet dit droogproces ondergaan.

Zeven:

Tot slot, na het drogen worden de theebladeren met behulp van zogenaamde schudzeven in diverse maten en op grootte gesorteerd. De grootte van het theeblaadje is namelijk bepalend voor de tijd dat deze nodig heeft om te trekken. De stukjes theeblad die in eenzelfde melange zijn terug te vinden dienen dus (min of meer) even groot te zijn.

Na het uitvoeren van bovenstaande stappen is de thee klaar om in haar pure vorm op de markt te brengen.